Харчування

Рішення № 2353 від 08.12.2023 “Про організацію харчування в закладах освіти міста у 2024 році”

Рішення № 1020 від 23.08.2023 “Про внесення змін до рішення виконкому міської ради від 17.09.2014 № 303”

Рішення № 2541 від 23.02.2024 “Про внесення змін до рішення № 2353 від 08.12.2023”

Рішення № 3146 від 23.10.2024 “Про внесення змін до рішення № 2353 від 08.12.2023”

Довідка про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України

Перелік документів для надання безкоштовного харчування учням, загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць

Перелік документів для надання безкоштовного харчування учням, батьки яких задіяні, перебувають у полоні чи пропали безвісти в ході бойових дій АТО і ООС, збройної агресії РФ, а також на період проходження ними лікування в закладах охорони здоров’я та реабілітаційних заходів строком до 6 місяців

 

Графік роботи їдальні

9.00 – 14.30

9.05 – 9.25 (1 перерва) – Талановиті, Чомучки, Мрійники, Відважні, Креативні

10.05 – 10.25 (2 перерва) -Вільнодумці, Перлинки, Робінзони, Дивовижні, Всезнайки

11.00 -11.20 (3 перерва) –  Кмітливі, Розумники,  5-А, 5-М, 5-ІФ та пільгова категорія

12.05 – 12.30 (4 перерва) – 6-9 класи

13.30 – 14.00 – ГПД 1-2 класи

14.00 – 14.30 – ГПД 3-4 класи


Реформа харчування в закладах освіти

Шановні батьки. Реформа харчування в закладах загальної середньої освіти ініційована дружиною Президента України Оленою Зеленською. Так, з 1 січня 2022 року перестають діяти, зокрема для закладів загальної середньої освіти, звичні норми харчування, затверджені постановою Кабінету Міністрів України №1591, а також спільний наказ Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України про організацію харчування. На заміну їм Уряд затвердив Норми та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку — документ, спільний для садків, шкіл та інших закладів освіти.
Документи готували з огляду на міжнародний досвід та рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо принципів здорового харчування, а також враховували фізіологічні потреби дітей. Сама ж реформа пропонує нове збалансоване меню у школах, до створення якого долучилися спеціалісти МОЗ, МОН, Євген Клопотенко та його команда, дієтологи, технологи. Реформа має на меті змінити підходи до споживання їжі, навчити молоде покоління здорового харчування. Згідно з нововведеннями, у шкільному меню обмежили кількість солі, але не повністю відмовились. Зменшилась норма цукру, але не відмовились взагалі. Враховуючи вимоги санітарного регламенту №2205 від 25.09.2020 Загальні вимоги до організації харчування дітей в закладах освіти, пункт 8, напої виготовлені на базі закладу без додавання цукрі та підсолоджувачів (чай, компот, узвар, какао з молоком, але окрім киселів.) Обмежено вживання жирів тваринного походження. У МОЗ зауважили, що у нове меню не включили ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, адже ці продукти мають високий вміст солі та цукру. Деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування.
Також зменшили норми споживання хліба та картоплі. Натомість збільшили норму молока та кисломолочних продуктів, птиці, риби, круп та бобових. Зросли норми щодо рослинного масла, але зменшилась норма вершкового масла, що і стало причиною зникнення з меню звичного хлібу з маслом вершковим). Відсутність напою в якийсь прийом їжі замінюють свіжими фруктами норма яких значно збільшилась. Меню готували так, аби їжа була різноманітною. Меню розроблене із сезонним чергуванням страв. Технологічні картки взяті з затверджених збірників Євгена Клопотенка. Більшість страв отримали позитивні відгуки серед школярів. Аби урізноманітнити вибір страв, окрім рисової, гречаної та вівсяної каші, у меню додали булгур, сочевицю та кус-кус. Вперше в цьому році почали готувати страви з додаванням свіжоморожених овочів та фруктів, ягід, що особливо цінно в зимовий та весняний період , коли організм дітей страждає від нестачі вітамінів.Сподіваємось, ми разом з вами зробимо харчування наших дітей корисним та смачним!


ВСЯ КЛЮЧОВА ІНФОРМАЦІЯ – НА «ЗНАЇМО»

Працює портал про здорове харчування в українських закладах освіти – «Знаїмо» (https://znaimo.gov.ua/) . На ньому зібрано багато корисної інформації як для засновників і керівників закладів освіти, так і для вчителів, медпрацівників, учнів і батьків. Інформація на платформі постійно оновлюється.

Олена Зеленська  04.02.22 вперше провела прямий ефір у соцмережах – щодо міфів та реальності реформи шкільного харчування. Дякую шеф-кухарю Євген Клопотенко, що долучився, бо довелося спростовувати чимало фейків!

📌 Чи правда, що цукор, сіль та хліб у школах тепер заборонені? (Спойлер: ні!)
📌 Чи правда, що «меню Клопотенка» обов’язкове для всіх? (Спойлер: жодного обов’язкового «меню Клопотенка» не існує!)
📌 Чи правда, що в часи пандемії батьки не можуть контролювати, що діти їдять у школах і садочках? (Спойлер: можуть і мають!)
Ці та інші гарячі запитання та відповіді дивіться в інфографіці просто тут або розлогіше на сайті «Знаїмо» https://znaimo.gov.ua
❗️Головне, що ми хотіли донести, і, сподіваюся, донесли: реформа шкільного харчування втілюється для здоров’я дітей. Це меню здорового покоління.
І ви, шановні батьки, нам дуже потрібні як амбасадори реформи! Бо змінювати харчові звички з незорових на здорові треба також і в сім’ї. Адже все це заради найважливішого – заради дітей.